Stoemp, het ultieme najaarsgerecht
25 November 2024
Ben je op zoek naar een gemakkelijk en hartverwarmend gerecht om dit najaar klaar te maken? Denk dan aan stoemp, deze typisch Belgische puree die je op alle mogelijke manieren kan serveren.
‘Stoemp’ zei je?
Vraag niet aan een Franse vriend hoe hij zijn stoemp bereidt. Hij kijkt je wellicht niet-begrijpend aan en met reden: stoemp is een Belgische specialiteit. Dit typische gerecht bestaat uit aardappelpuree, gegarneerd met één of meerdere groenten (wortelen, kool, spinazie, broccoli, prei, enz.). Het is een relatief eenvoudig recept van bescheiden afkomst. Stoemp wordt meestal geserveerd als bijgerecht bij vlees (biefstuk, gehaktballetjes, gebraden kip) of vis (kabeljauwfilet, zalm). Het draagt dus bij aan de bereiding van een volledige maaltijd (vlees, groenten, zetmeelrijke voedingsmiddelen). Om een stoemp te maken zijn er geen hoeveelheden die je moet volgen, je doet het op gevoel zonder te vergeten af en toe te proeven en op smaak te brengen. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de basisingrediënten van aardappelpuree. De rest komt vanzelf!
Welke aardappelen?
Om een smeuïge stoemp te maken, moet je eerst de juiste aardappelsoort kiezen. Er zijn er zo veel dat het behoorlijk ingewikkeld kan zijn om je weg te vinden. In de supermarkt staat doorgaans op de verpakking het type aardappel vermeld (‘stevig’ of ‘bloemig’) en het aanbevolen gebruik: bakken, koken, gratineren, frituren, enz. Hier interesseren ons vooral de bloemige aardappelen. Ze zijn rijker aan zetmeel en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. Hier zijn enkele soorten aardappelen die geschikt zijn voor het bereiden van stoemp: de désirée, het bintje, de manon of zelfs de mona lisa.
Pimp je stoemp
Stoemp is een beetje als pasta, en in de Belgische versie kun je deze ook op alle mogelijke manieren serveren. Zolang je het basisrecept voor puree volgt, kun je experimenteren met verschillende combinaties van groenten, en je bereiding verrijken met min of meer sterke kruiden, van hier of elders, zoals curry, espelettepeper, komijn … Je kan ook een beetje geraspte kaas, of zelfs kastanjes toevoegen als het seizoen er is, maar ook gember, paprika … alles is mogelijk! In de herfst zijn veel groenten geschikt om toe te voegen aan je stoemp: pastinaak, selderij, rapen, pompoen, venkel, prei, witlof, zoete aardappelen, butternut, schorseneren, enz.
De Brusselse specialiteit
Voor een 100% Brusselse stoemp, kies je uiteraard voor ‘choux de Bruxelles’ oftewel spruitjes! Nadat je de aardappelen en de spruitjes in gezouten water hebt gekookt, voeg je de boter, warme melk (of room naar eigen voorkeur), nootmuskaat en peper toe. Pureer alles goed met een aardappelstamper. Bak ondertussen wat uien en spek in een koekenpan. Zodra deze goed gekarameliseerd zijn, voeg je ze toe aan de puree. Deze stoemp kan worden geserveerd met een salade als bijgerecht, maar ook met een rustieke worst of een chipolata en waarom niet, met appelcompote op smaak gebracht met peperkoek. Alleen al de geur zou genoeg moeten zijn om het hele gezin naar de keuken te lokken. Smakelijk!