Witte kool anders bekeken
22 November 2022
Witte kool anders bekeken
Het is een van de oudste groenten en toch wordt ze ondergewaardeerd. We hebben het over witte kool! We vertellen je alles over deze groente.
Witte kool is een van de oudste geteelde groenten. Ze wordt al sinds de oudheid gebruikt. In de middeleeuwen werd ze vooral beschouwd als een geneeskrachtige plant, maar ze werd toch ook gegeten door de burgerij. Vandaag vertellen we je meer over deze groente!
Waarom witte kool eten?
Er zijn veel redenen om witte kool te eten! Dankzij de verschillende mineralen, voedingsstoffen en vitamines die ze bevat, biedt witte kool inderdaad veel gezondheidsvoordelen. We lichten er enkele toe.
Witte kool voorkomt bepaalde vormen van kanker
Witte kool is rijk aan antioxidanten. Regelmatige consumptie van deze groente zou het ontstaan van bepaalde vormen van kanker kunnen helpen voorkomen. Deze antioxidanten beschermen het lichaam namelijk tegen vrije radicalen. Dit zijn onstabiele moleculen die ontstaan als reactie op oxidatieve stress, en kunnen leiden tot aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en kanker.
Ze beschermt het hart
In witte kool zit onder andere vitamine B9 en vitamine B12. Deze beide vitamines zijn belangrijk voor ons lichaam, vooral om het homocysteïnegehalte te verlagen. Als je niet vertrouwd bent met dit aminozuur, moet je weten dat het vaak verantwoordelijk is voor hart- en vaatziekten. Een verlaging van dit homocysteïnegehalte is dus goed voor je hart.
Het magnesium in witte kool heeft eveneens een effect op je hartslag en bloeddruk.
Ze beschermt je tegen de winterblues
De hoeveelheid B-vitaminen in witte kool brengt het zenuwstelsel in evenwicht en stimuleert de hersenen. Bovendien bevatten de bladeren carotenoïden die volgens verschillende studies het humeur en het optimisme verbeteren. Ideaal als je last hebt van winterblues!
Ze bevat weinig calorieën
Een ander groot voordeel van witte kool is dat ze weinig calorieën bevat. De groente is ook rijk aan onoplosbare vezels. Die vullen snel de maag en geven een langdurig verzadigd gevoel. Daarom wordt deze groente vaak aanbevolen in het kader van gewichtsbeheersing. Natuurlijk moet witte kool worden gegeten als onderdeel van een evenwichtige voeding.
Witte kool wordt ook aanbevolen vanwege de lage glycemische index. Door kool te eten heb je minder kans op bloedsuikerpieken en minder behoefte om tussendoor te knabbelen.
Hoe moet je witte kool bereiden?
Hoewel witte kool veel gezondheidsvoordelen heeft, moet je toch weten hoe je deze groente klaarmaakt. Er zijn verschillende mogelijkheden! Witte kool kan zowel rauw als gekookt worden gegeten en ze kan met allerlei ingrediënten worden gecombineerd. Hier volgen alvast twee recepten.
Salade van witte kool, wortelen en hazelnoten
Dit eenvoudige recept past bij elke maaltijd. Voor 4 personen heb je nodig:
• Een zakje witte kool van FLORETTE
• 125 g geraspte wortelen van FLORETTE
• 50 g hazelnoten
Het enige wat je hoeft te doen is de kool en wortelen in een schaal mengen, de gebroken hazelnoten toevoegen en klaar! Je kunt ook vinaigrette naar smaak toevoegen.
Ardense ‘djote’
Dit typische gerecht uit de provincies Namen en Luik, is perfect voor koude winterdagen! Bovendien heb je weinig ingrediënten nodig om het te bereiden:
• 350 g witte kool
• 400 g aardappelen
• 2 fijngehakte uien
• 4 sneetjes gerookt spek
• 1 laurierblaadje
• peper en zout
Voor de bereiding:
• Begin met de witte kool in dunne reepjes te snijden. Je kunt ook geraspte kool van Florette gebruiken, dat bespaart tijd.
• Kook de kool, samen met de aardappelen en het laurierblaadje in kokend gezouten water. Eenmaal gaar, giet je alles af door een zeef.
• Snijd het gerookte spek in stukjes en bak deze gaar. Als de spekjes klaar zijn, haal je ze uit je pan en fruit je de uien.
• Als alles klaar is, meng je de kool samen met de aardappelen, de uien en het spek.
In combinatie met bijvoorbeeld braadworst is dit gerecht een waar winters genot.